Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Лечебно гладуване

Кога да постим

Алтернативен линк


КОГА да постим








Ако живееш Божествен начин, няма да постиш; щом живее по човешки, ще постиш. (УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНЕ – 34).



Ако ти си определиш пост, без да знаеш защо ти е, той не е полезен. (ООК – ІІ г. - 22 беседа - 21).



Постът трябва да става не всякога, когато човек иска да пречисти своя организъм или има хронически болести, които с нищо не се церят, един дълъг пост можеш да употребиш за лекуване. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - изд. „Жануа – 98” София 1999 г. - 465).



Мнозина постят, измъчват тялото си, без да разбират смисъла на поста. Човек трябва да пости съзнателно. Когато забележи в себе си някоя отрицателна черта, отрицателна мисъл или отрицателно чувство, той може да пости два или три деня, с цел да се освободи от отрицателното в себе си. Обаче, той трябва да избере съответно време за пост. (ДОБРИ И ЛОШИ УСЛОВИЯ - 37).



Постът е за болни, за грешни хора, а не за здрави и праведни. Само болният човек се лекува чрез пост. Здравият трябва да яде, без да преяжда. Щом преяде, той е нарушил законите на правилното хранене, заради което трябва да пости. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 307).



На болния не давай нищо да яде, ако искаш по-скоро да оздравее. Колкото повече му даваш да яде и колкото повече се грижиш за него, той по-скоро ще умре. Остави болния да гладува, за да се събудиш в него подтик за живот. Така той по-скоро ще оздравее, отколкото, ако яде. Много хора умират от голяма грижа за тях: да ядат повече, да почиват повече. Това ги изтощава повече. Нужно е болните да гладуват, за да си почине организмът им. (НОВО РАЗБИРАНЕ - 82).



Лекарят е едно разумно същество вътре в тебе. Ти имаш лекарството вътре в себе си. Когато едно животно се разболее, то само се лекува. Кучето, ако има голяма рана, счупен крак, ще пости 7, 8, 9 дни и костта му ще оздравее. Тогава започва малко по малко да яде и се възстановява. Чрез постене по лесно раната заздравява, отколкото, ако се яде. (ЖИВИЯТ ХЛЯБ - 241).



Заболееш и преставаш да ядеш. Много естествено. Ще постиш 40 деня, докато оздравееш. Това не е привилегия. Ти си ял, преяждал си и сега ще постиш. Стомахът ти трябва да си почине ... Ще лежиш на леглото две-три месеца, ще постиш. Като гладуваш известно време, ти постепенно омекваш и започваш да си мислиш: Да дам ли Иван под съд за сумата, която ми дължи? - Не, ще затворя тефтера и ще живея за Бога. Но като оздравееш, забравяш решението си и пак отваряш тефтерите. (ПОУЧАВАШЕ ГИ - 7).



Няколко деня нямате апетит за ядене - не яжте, почакайте, докато естествено у вас се събуди желание за ядене. Има животни, които не ядат, когато са неразположени. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІ серия -1914 г. - 15).



За да се възстанови вкусът и апетитът при яденето, човек трябва да гладува няколко часа или няколко дни. Ето защо, когато детето се сърди и не иска да яде, майката трябва да го подложи на глад. Тя трябва да го остави гладно 24, 36 или 48 часа, да усети глад и желание да яде. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 122).



Ако много сте яли, започнете да постите. (УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНЕ - 224).



Като погладуваш малко, ще изчистиш стомаха си. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 184).



Понякога гладът се налага за хигиена на организма. Така човек оценява яденето, така се учи да яде сладко. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 184).



И после, трябва да се спазва времето, трябва да се спазват дните, когато ще се пости ... Ако започнете вашият пост в понеделник, ще имате един резултат, ако го започнете във вторник, ще имате друг резултат, ако е в сряда, четвъртък, петък, събота, неделя - различни резултати. (ООК – ІІ г. - 22 беседа - 21).



Когато човек изгуби смисъла на живота, нека започне да гладува. Като не яде няколко деня, състоянието му ще се подобри и животът му ще се осмисли. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - 122).



Ако искате да изпълните всички ваши задължения, да премахнете всички нещастия, постете 5 ÷ 10 ÷ 15 ÷ 20 деня и тогава ще научите и причините на всичко. Но заедно - и сърцето и умът да ви го подскажат. Тогава постете и резултатът ще бъде отличен. Но ако сърцето каже „пости”, а умът „недей”, не започвайте. Някой ще каже: „И без пост може.” В известен момент на живота, когато трябва да усилим нашата воля, да я съединим с волята Божия ... трябва да постим. (СИЛА И ЖИВОТ - ІІІ серия – 1917 г. - 256).



За всички ви определям един ден в месеца за почивка, през който ден няма да ядете. Ще почивате на физическото поле, а ще работите в духовния свят. Този ден ще бъде третият петък от месеца, значи 12 пъти ще си почивате. Постът ще започне от четвъртък на обед в 12 часа и ще свърши в петък на обед 2 часа. Ще ядете малко както в четвъртък, така и в петък. Това е почивка, закон, не е пост. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ - 1921 г. 106).



Онзи, който ще дохожда на нашите екскурзии, не трябва да пости. На екскурзия всички да бъдете сити. (ООК - 22 беседа - 20).



Всеки трябва да пости. - Защо? За да продължи живота си. (УСЛОВИЯ ЗА РАСТЕНЕ - 224).





НАГОРЕ